Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Er zijn vele soorten verzekering. Sommige verzekering focussen zich op bezittingen van een persoon. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een opstalverzekering die vaak wordt gebruikt voor een woning of aan een inboedelverzekering die van dienst is bij het beschermen van de spullen die de verzekerde heeft. Zo is er ook een verzekering genaamd de aansprakelijkheidsverzekering. Zoals de naam van de verzekering al zegt heeft deze te maken met de aansprakelijkheid van de verzekering. Om duidelijk te maken wat een aansprakelijkheidsverzekering precies inhoud, zal een voorbeeld gegeven worden waarin de nut van een aansprakelijkheidsverzekering naar voren komt.

Een aansprakelijkheidsverzekering is te gebruiken in het geval van schade bij een ongeluk dat niet met opzet tot stand is gekomen. Stel een persoon heeft een erg dure laptop en heeft deze ergens op een tafel staan. Naast de laptop, op dezelfde tafel, staat een kan gevuld met water. Per ongeluk loopt een andere persoon tegen de tafel aan waardoor de tafel begint te wankelen. De botsing is hard genoeg waardoor de kan water omvalt over de laptop heen. Door waterschade is de laptop kapot. De eigenaar zal hier natuurlijk niet blij mee zijn en zal eisen dat de andere persoon de laptop vergoed. Wanneer de andere persoon in het bezit is van een aansprakelijkheidsverzekering kan de persoon hier een beroep op doen omdat hij niet met opzet de laptop stuk heeft gemaakt. Via de verzekeraar kunnen de kosten voor de schade worden gedeclareerd.

Om een dergelijke verzekering aan te schaffen moet er uiteraard wel een premie worden betaald. Deze premie hangt af van verschillende factoren van de verzekerde. De hoogte kan gebaseerd worden op bijvoorbeeld de gezinssamenstelling. De hoogte van het verzekerde bedrag kan ook door de klant gekozen worden. Afhankelijk van de verzekeraar is welke opties er zijn voor de hoogte van dit bedrag.

Om even kort samen te vatten wat een aansprakelijkheidsverzekering nou precies is en waarvoor het dient zullen de belangrijkste kernideeën kort worden herhaald. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die te maken heeft met de aansprakelijkheid van een persoon in een situatie waarbij het eigendom van een ander per ongeluk wordt beschadigd. Dit hoeft niet per se een groot ongeluk te zijn zoals een botsing met de auto, maar ook kleine gevallen waarbij een persoon per ongeluk op de bril van iemand anders gaat zitten valt binnen de verzekering. Door middel van de aansprakelijkheidsverzekering hoeft de verzekerde niet op te draaien voor de kosten van de aangebrachte schade. Dit wordt allemaal via de verzekeraar afgehandeld. Hier tegenover staat een premie die de verzekerde moet betalen. Lees hier meer.