De economie in de VS uitgelicht
Er zijn meerdere vormen van een economie gedefinieerd binnen de economische wetenschap. Westerse nationale economieën zijn vaak gemengde economieën, oftewel een mix tussen een vrije markt en een staatseconomie. In de Westerse wereld ligt de nadruk op de vrije markt, maar die is op sommige punten gereguleerd, zoals bij een staatseconomie.
Ook de Verenigde Staten heeft een gemengde economie
De economie van de Verenigde Staten is de grootste ter wereld. Je meet de grootte van een nationale economie met het bruto nationaal product (BNP). De BNP van de Verenigde Staten bedraagt ruim 17 miljard Amerikaanse dollars. BNP geeft de waarde aan van alles wat er is verdiend door de staatsburgers van het land. Dat is dus ook wat een burger in het buitenland heeft verdiend. Als je het BNP deelt door het aantal inwoners, heb je een maat voor de welvaart van een land. Als je op die manier naar de economie kijkt, is Qatar het rijkste land ter wereld.
De Verenigde Staten zijn zo rijk door voornamelijk export van delfstoffen en landbouwproducten. Zij zijn de grootste producent van kaas, graan en sojabonen en ze zijn ook groot in tarwe, rundvlees, koemelk, boter, katoen, tabak, enz.
Maar ook niet-landbouw producten zijn ze groot in: chemische producten, consumptiegoederen, vliegtuigen, motorvoertuigen, enz. De Amerikanen zijn een ondernemend volkje!
De staatsschuld
Amerika heeft ook de grootste staatsschuld ter wereld. In 2019 was 22.719 miljard! Sinds 2000 is de staatsschuld ieder jaar opgelopen door een chronisch begrotingstekort.
De Amerikaanse economie onder Trump
Trumps paradepaardje tijdens de verkiezingen was de Amerikaanse economie weer laten bloeien. Make America Great Again. Is dat gelukt? De Amerikaanse economie is zeker gegroeid tijdens zijn ambtstermijn. De economie groeide ook al onder Obama, maar Trump heeft zeker maatregelen genomen die de economie hebben laten groeien.
Dit komt onder andere door de belastinghervormingen van eind 2017. De grote kritiek die hierbij rijst is dat rijke bedrijven en personen alleen maar rijker zijn geworden, maar dat de normale mens hier niets van mee krijgt.
Daarnaast voorspellen topeconomen dat die maatregelen alleen maar groei op de korte termijn hebben veroorzaakt. Over de lange termijn is het nog onduidelijk.
Een bedreiging voor de groei op de lange termijn is het begrotingstekort. Sinds de belastingmaatregelen komt er minder geld binnen bij de overheid, maar er geen vermindering gedaan van overheidsuitgaven.
Een ander groot risico is de voortslepende handelsoorlog met China. Het vertrouwen van investeerders krimpt daardoor met de dag.