Werkt Ruttes crisismanagement?

Rutte is al 10 jaar lang minister-president van Nederland. In die 10 jaar heeft hij veel meegemaakt, maar de verspreiding van het oorona virus in Nederland was misschien wel zijn grootste uitdaging tot op heden.

We duiken dieper in wie Mark Rutte is en hoe hij zijn crisimanagement heeft gedaan tijdens corona in Nederland.

Wie is Mark Rutte?

Op 14 oktober is Mark Rutte op de kop af 10 jaar premier van Nederland. Sinds 2006 is hij leider van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de VVD. 

Hij is al van jongs af aan politiek actief. Tijdens zijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden was hij voorzitter van de JOVD. De JOVD is een jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD, maar in staat om onafhankelijke standpunten te formuleren.

Na zijn studie ging hij eerst aan de slag in het bedrijfsleven, bij Unilever, maar ondertussen zat hij enige jaren in het partijbestuur van de VVD. In 2002 stapte hij volledig over naar de politiek en was tot zijn leiderschap bij de VVD staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid en staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschappen.

Bij de verkiezingen van 2010 kwam de VVD als grootste partij uit de stembus en dat maakte Mark Rutte tot de eerste minister president die de VVD leverde.

Zijn premierschap was tot nu toe erg gekleurd door economische crisis waar Nederland in zat sinds 2008. Er waren flinke hervormingen nodig en er werden harde beslissingen genomen om Nederland uit een recessie te trekken met succes: in 2013 klimt Nederland voorzichtig omhoog en in 2017 maakt Nederland de grootste economische groei door sinds de crisis.

Dit is natuurlijk niet zonder slag of stoot gegaan. De AOW-leeftijd is omhoog gegaan, belastingen zijn gestegen. Er is bezuinigd op de zorg, onderwijs, politie en defensie. Rutte heeft echter al die stormen overleefd.

Corona in Nederland

In het 10e jaar van zijn premierschap krijgt hij te maken met de grootste uitdaging in zijn carrière tot dan toe: de coronacrisis. In sneltreinvaart moeten er beslissingen worden gemaakt die dood of leven betekenen voor veel Nederlanders. Nederland gaat op slot. Verzorgingstehuizen gaan dicht voor bezoekers, mensen moeten thuis werken, scholen gaan dicht, horeca gaat op slot en evenementen worden afgelast. 

De coronacrisis is nog niet helemaal voorbij, en de meningen lopen erg uiteen over de juiste aanpak. Feit blijft dat Rutte met beperkte informatie erg moeilijke beslissingen moest maken. Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, adviseerde in elke stap die werd genomen. Misschien hadden doden voorkomen kunnen worden, maar het hadden er ook veel meer kunnen zijn. 

De schade aan de economie is omvangrijk. Doordat zoveel bedrijven moesten sluiten deden ze een beroep op het noodfonds van de Rijksoverheid. De economische krimp in 2020 wordt door economen geschat op 6,4%, maar dat is afhankelijk van hoe het najaar zal zijn. En zo staat Rutte in zijn 10e jaar als premier wederom voor de lastige taak om Nederland naar een goed einde van een economische recessie te leiden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *