Wat is economie eigenlijk?
Economie betekent letterlijk vertaald uit het Grieks: huishoudkunde. Economie is een sociale wetenschap en bestudeert de keuzes die mensen maken om in hun behoeften te voorzien. In een vrije markt heb je altijd een aanbodzijde en een vraagzijde. Hoeveel er geproduceerd wordt, is afhankelijk van de vraag. Wat er geproduceerd wordt om aan een bepaalde vraag te voldoen hangt af van productiefactoren: land (natuurlijke hulpbronnen), arbeid, kapitaal (fysiek of economisch zoals machines) en ondernemerschap (innovatie).
Circulaire economie
De kringloopeconomie of circulaire economie wil zeggen dat alles wat je gebruikt als consument weer terug gebracht in de economie. Het wordt gerecycled. Hiervoor hoeven geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt en dit is beter voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor de economie, want de meeste grondstoffen zijn niet onuitputtelijk.
Commerciële economie
Commerciële economie is een erg breed vakgebied en elke HBO-instelling biedt een opleiding commerciële economie aan. Wat kan je als je hierin je diploma haalt? Doordat het zo breed is kan je terecht bij allerlei grote, beursgenoteerde bedrijven. Normaliter ligt er een baan bij marketing voor je in het verschiet, want jij hebt na je opleiding kaas gegeten van productontwikkeling, communicatie en sales.
Marketing is breder dan alleen advertising, het is het in de markt zetten van een product of bedrijf. En na een opleiding commerciële economie kan je dat als geen ander.
Economische crisis
Er zijn bepaalde maatstaven waar een economie aan moet voldoen en wanneer er niet meer aan die maatstaven wordt voldaan, dan spreekt men van een economische crisis. Normaal hebben we het dan over de economie van een land of een werelddeel. Een kenmerk van een economische crisis, is als de vraag het aanbod overschrijdt. Hierdoor zakt het vertrouwen in de economische capaciteiten van het land.
Het gevolg is een economische krimp oftewel een recessie. Ondernemingen die hierdoor geraakt worden zullen hun kosten terug moeten brengen. Doorgaans raken dan mensen hun baan kwijt, waardoor die mensen niet meer bijdragen aan de economie. Mensen die in angst leven dat ze hun baan kwijt raken hebben de neiging om geen geld meer uit te geven en te gaan sparen. Hierdoor raakt ook vraag en aanbod uit balans en dat is niet gunstig voor de economie. Door al deze factoren is een economische recessie erg moeilijk te keren.
Donut economie
Misschien heb je wel een gehoord van de term donut economie. Deze term is bedacht door de Britse econoom Kate Raworth. Het principe werkt zo: het broodje zelf, de ring, is veilig, rechtvaardig en duurzaam gebied. Iedereen leeft daar zonder schade aan natuur of klimaat toe te brengen. Er is voldoende voedsel en werk. Mensen zijn gezond.
Dan is er het gat: dat zijn de tekorten. Niemand wil daar bij horen en iedereen die in het gat zit, probeert zich eraan te ontworstelen.