De verschillende uitslagen in NL
Sinds 1918 organiseren we in Nederland verkiezingen zoals we die vandaag de dag nog kennen, met uitzondering van het actief kiesrecht voor vrouwen. Vrouwen mochten zich toen wel al verkiesbaar stellen, maar pas in 1919 kregen zij ook actief kiesrecht, Bij de gemeenteraadsverkiezingen van Maastricht in 1920 werd de eerste stem door een vrouw uitgebracht.
Tegenwoordig stemmen Nederlanders voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraden en het Europees Parlement.
Indirect stemmen Nederlands ook voor de Eerste Kamer, oftewel de Senaat. De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer.
De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden en hun belangrijkste taak is het maken van nieuwe wetten.
De Tweede Kamer bestaat uit de minister president, ministers en staatssecretarissen. Als burger kan je wel stemmen op wie er in de Tweede Kamer komt, maar niet welke rol iemand krijgt.
Na de verkiezingen wordt er een coalitie gevormd, oftewel de regering. De partijen die niet in de coalitie terecht komen, vormen de oppositie. De partijleider van de partij met de meeste stemmen neemt het voortouw in de vorming van een coalitie.
Wat waren de laatste Tweede Kamer verkiezingen en de uitslagen?
Tweede Kamerverkiezingen 2017 uitslag
We hebben voor het laatst gestemd voor de Tweede Kamer in maart 2017. 81 politieke partijen wilden meedoen aan de verkiezingen, maar uiteindelijk voldeden maar 28 partijen aan de voorwaarden om mee te doen.
81,9% van de stemgerechtigden hebben hun stem uitgebracht, wat een stijging was ten opzichte van de verkiezingen 2012. Toen kwam 74,57% opdagen.
De VVD kwam toen als grootste partij uit de stembus met 33 behaalde zetels van de 150. Ze verloren wel ten opzichte van 2012, toen haalden ze 41 zetels. De grootste verliezer van de verkiezingen was de PvdA, zij gingen van 38 zetels naar 9 zetels. GroenLinks won het grootste aantal zetels, zij gingen van 4 naar 14 zetels.
DENK en Forum voor Democratie kwamen na deze verkiezingen nieuw in de kamer met respectievelijk 3 en 2 zetels.
In totaal zijn er 13 partijen verkozen tot plekken in de Tweede Kamer.
Na een coalitie formatie van 225 dagen werd in oktober kabinet Rutte-III beëdigd. Dit kabinet bestaat uit de partijen VVD, CDA, D66 en CU. Opvallend is dat de PVV de tweede partij qua aantal zetels werd en GroenLinks de grootste winnaar, maar beide partijen niet meeregeren.